La Vall de Gallinera

Per camins           de moriscos             i mallorquins            -LES RUTES -

 

Novetats i actualitzacions (noves rutes per la Vall de Gallinera)

Ací us informarem dels nous senders que s'habiliten a la Vall.

 

Saber més de la Vall ...

 

Contacte

Vicent Morera moreravic@gmail.com

Juanjo Ortolà juanjo.ortola@gmail.com

 

Editor

 

Col·laboradors

 

Maquetació 

 

 

 

Ruta 11 - Les llomes del Xap

 

Geranium sanguineum.
Foto: Jaume X. Soler.

Amb aquest nom es coneix una àrea de cingles i recingles situada entre els pobles de Benirrama, Benialí i Benitaia. D’accessibilitat dificultosa, la zona va ser declarada microreserva de flora per la Generalitat Valenciana el 6 de novembre de 2000, donada la riquesa florística que conté.

L’àrea protegida té una superfície de 4,456 ha. Les principals espècies objecte de protecció són Arenaria valentina, Geranium sanguineum, Biscutella montana, Lathyrus pulcher, Centaurea segariensis i Teucrium flavum subsp. glaucum, si bé la importància de les comunitats rupícoles amb Hippocrepis valentina, Scabiosa saxatilis subsp. saxatilis, Teucrium buxifolium i Saxifraga cossoniana és també rellevant com a factor de protecció, ja que aquestes plantes no podrien viure fora del seu context i, per tant, la finalitat de la microreserva és protegir les comunitats vegetals completes.

És especialment rellevant la presència de Geranium sanguineum, ja que és una planta relicta, testimoni d’altres èpoques més fredes i humides en què hi degué ser més abundant.